Brauciena cena un datumi:pēc pieprasījuma
(Šo maršrutu iesakām dabas un piedzīvojumu cienītājiem!)



1. diena - Vakarā lidojums uz Tbilisi.
2. diena -  Plkst. 03.20  ielidojam Tbilisi. Pārbrauciens uz Svanetiju - valsts kalnaināko apgabalu ar sniegotām virsotnēm, krāšņām kalnu pļavām un mežiem, kas īpaši skaistās krāsās rotājas rudenī.
Vakarpusē ierašanās Svanetijā un iekārtošanās viesnīcā. Vakariņas ar vīnu degustāciju.
Ja pirms vakariņām atliks brīvs laiks, būs iespējams doties pastaigā uz netālo dabiskā minerālūdens avotu un apmeklēt vienu no Eiropas sugu ziņā daudzveidīgākajām kalnu pļavām.

Nakts viesnīcā.

3. diena. Brokastis viesnīcā. Pārgājiens ar zirgiem uz kalnu ciematu Guli (6 – 8 stundas) pieredzējuša kalnu gida pavadībā, pa ceļam baudot iespaidīgās Ušbas dienvidu virsotnes skaistumu un apstājoties pie Ušbas ledāja atzara. Pārgājiena augstākais punkts - 2950 m v. j. l.
Pusdienu pikniks. Svanetijai raksturīgās polifoniskās dziedāšanas koncerts un vakariņas viesnīcā.

4. diena.
Agras brokastis viesnīcā. Izbraukšana uz Ušguļiemčetriem nelieliem kalnu ciematiem Zhibiani, Murqmeli, Chvibiani un Chazhashi (pa tipisku Gruzijas kalnu ceļu).  Tā ir augstākā apdzīvotā vieta Eiropā (2060 - 2200 m v. j. l.)! Šajos ciemos dzīvo apmēram 200 cilvēki (70 ģimenes), un tie ierakstīti UNESCO pasaules kultūras mantojuma sarakstā. Apskatīsim akmens torņu ēkas (kopā ~ 40), kuras senāk vietējie iedzīvotāji izmantojuši gan dzīvošanai, gan kā aizsardzības bastionus. Tostarp slavenākie ir torņi, kur 12. – 13. gs. mijā bija apmetusies Gruzijas karaliene Tamāra. 
 
 Pusdienas. Pārgājiens cauri ciematiem un balto rododendru mežam uz karalienes vasaras rezidenci augsta pakalna galā. Panorāmas skats uz Ušguļiem no Lamarijas baznīcas. Ja atliks laiks, neliela pastaiga Inguri ielejā Šharas kalna virzienā, kas ir Gruzijas augstākā virsotne (5201 m v. j. l.).
Atceļā Svanetijas mazākās skolas (mācās 4 bērni no 1. – 12. klasei) apmeklējums. Vēlas vakariņas viesnīcā.

5. diena. Brokastis viesnīcā.
Pārgājiens uz Ušbas ledāju pa Dolras upes ieleju pieredzējuša kalnu gida pavadībā, tikai aptuveni 10 km no Gruzijas – Krievijas robežas. Tādēļ līdzi jāņem pase, jo var gadīties sastapt robežsargu, kurš nakšņo mežā, kokos iekārtā guļamtīklā. Skaista ūdenskrituma un plakankalnes (2500 m v. j. l.) apskate, no kuras paveras elpu aizraujošs skats uz Ušbas dvīņu virsotnēm (4690 un 4710 m v. j. l.), bet skaidrā laikā var redzēt vēl vairākas četrtūkstošnieces. Piknika pusdienas. Pēcpusdienā vairāku viesnīcas apkaimē esošu mazo dievnamu apmeklējums. Tajos joprojām glabājas unikālas sakrālās relikvijas - seni krusti un ikonas ar augstu māksliniecisko un kultūrvēsturisko vērtību, kā arī par 6. gs. senāki pagānisma simboli. Vakarā ēdienu gatavošanas kursi (pēc vēlēšanās). Svanu virtuve ir tikai nosacīti līdzīga gruzīnu virtuvei. Kursu laikā varēs apgūt hačapuri (maize ar sieru), kubdari (maize ar gaļas pildījumu), kupātu, dažādu veidu sieru, kā arī maconi (jogurta paveids ar maigāku garšu) gatavošanas prasmi. Vakariņas viesnīcā.

6. diena. Brokastis viesnīcā. Izbraukšana ar mikroautobusiem uz Zugdidi.  Pa ceļam Enguri HES aizsprosta - otra augstākā spēkstacijas dambja pasaulē – apskate.
Zugdidi botāniskais dārzs
, ko 1840. gadā ap Dadiani pili veidojis itāliešu ainavu arhitekts Džozefs Babini. Viduslaikos Dadiani bija slavena un ietekmīga hercogu dinastija, kura valdīja Svanetijā un Gurijā (rakstos minēta jau 1046. gadā). Drīz pēc botāniskā dārza izveidošanas tas ieguva 1. vietu Krievijas impērijas parku dizaina konkursā. Šobrīd tā lepnums ir viena no pasaulē smalkāko rožu kolekcijām. Dārza teritorijā atrodas arī oranžērija, labirints, stādaudzētava, siltumnīca un mākslīgais ezers.
Pārbrauciens uz Melnās jūras piekrasti. Neliela pietura pie Kolkheti nacionālā parka, kas ir pa ceļam, bet grūti pieejams. Batumi apskate ar autobusu. Strūklaka, pa kuru reizi nedēļā un tikai 15 minūtes plūst īsta čača – tradicionālais gruzīnu spirtotais dzēriens. 25 metrus augstā strūklaka izmaksājusi pusmiljonu ASV dolāru, to finansējusi Batumi pašvaldība.
Brīnumu parks Batumi pludmales bulvāra galā ar Alfabēta torni, lielo Ūdensratu un moderno Adžārijas reģiona pārvaldes ēku.
Nakšņošana hostelī netālu  no Melnās jūras.

7. diena,.
Brokastis.
Batumi botāniskā dārza (112,5 ha) apskate. Tas dibināts 1912. gadā un izvietojies Zaļajā ragā Melnās jūras piekrastē no 0 līdz 220 m v. j. l. – 10 km no Batumi centra (jābrauc ar 31. mikroautobusu). Dārza darbinieki nodarbojas ar zinātniski pētniecisko darbu augu introdukcijā, selekcijā un aklimatizācijā, kā arī vietējās floras aizsardzību, regulāri izdod dārza avīzi un sēklu katalogu „Index Seminum”. Ekskursijā pa dārzu apmeklēsim arī tā dibinātāja krievu ģeogrāfa un botāniķa Andreja Krasnova atdusas vietu, kurš Batumi ieradās jau 1893. gadā. Apskates atvieglošanai varēs izmantot elektromobili, kas uzvedīs līdz pašai augšai pa diezgan stāvo nogāzi (brauciens maksās 1,5 $). Batumi botāniskajā dārzā ir deviņi sektori, kuros pārstāvēti augi no Kaukāza mitrajiem subtropiem, Austrumāzijas, Jaunzēlandes, Dienvidāfrikas, Himalajiem, Meksikas, Austrālijas un Vidusjūras reģiona – kopā 2037 taksonomiskās vienības, tostarp 104 - no Kaukāza. Mtirala nacionālais parks, kurā aug Gruzijas Sarkanajā grāmatā ierakstītie Quercus pontica, kā arī Rhododendron ungernii, Epigaea gaultherioides un Betula medwedewii, kas sastopami tikai Adžārijā un Turcijas pierobežā. Lielāko parka daļu klāj dižskābaržu mežs ar kastaņu piejaukumu, bet 1000 – 1200 metru augstumā atrodams unikāls biotops – dižskābarži kopā ar ļoti retajiem ungerna rododendriem un citiem mūžzaļajiem un lapu kokiem.Nakšņošana hostelī Batumi.
8. diena.  Agras brokastis. Atceļš uz Tbilisi ar mikroautobusiem (~ 5 stundas). Gruzijas nacionālā botāniskā dārza (98 ha) apmeklējums. Tā priekštecis bija Karaliskais botāniskais dārzs, kas tika izveidots 17. gs. sākumā, bet botāniskā dārza vārdu ieguva 1845.gadā. Šobrīd kolekcijā ir ap 4500 augu sugas no Kaukāza un citiem pasaules reģioniem, kas aug 417 – 471 m v. j. l. Dārzs ir bagāts ar mazajām arhitektūras formām – tiltiņiem, terasēm, skatu paviljoniem. Ekskursija pilsētā ar vietējo gidu. Mūsdienu Tbilisi, kalnu ieskauta, atrodas Kuri (Mtkvari) upes krastos un ir liels ekonomikas, transporta un kultūras centrs. Pilsētas simbols piemineklis „Kartlis Deda” jeb Māte Gruzija. Abanotubani rajons vecpilsētā ar 19. gs. koka namiem un grezniem balkoniem austrumu stilā un senajām pirtīm. Narikala cietoksnis (4. gs. to uzcēla persieši), no kura paveras iespaidīgs skats uz pilsētu, upi un apkārtējiem kalniem. Tbilisi valda arhitektūras stilu sajaukums - koka nami mijas ar monolītām Staļina laika ēkām, bet īpaša rota ir daudzās strūklakas – bijušā prezidenta Mihaila Saakašvili vājība. Iepirkšanās galvenajās Tbilisi tirdzniecības vietās – Rustaveli un Čavčavadzes prospektos.
Vakariņas ar Gruzijas vīna baudīšanu (pēc vēlēšanās) un pastaiga pa naksnīgo Tbilisi.

9. diena - No rīta ierašanās Tbilisi lidostā. Lidojums Tbilisi-Stambula-Rīga. 


  Cenā iekļauts:
- lidojums Rīga – Stambula-Tbilisi –Stambula- Rīga ( ar ''Turkish Airlines'') vai Rīga-Tbilisi-Rīga (ar ''Air Baltic'')
- transfērs no/uz lidostu Gruzijā;
- viesnīca ar brokastīm un vakariņām Svanetijā;
- apartamenti ar brokastīm un vakariņām Batumi;
- pārgājiens uz kalnu ciematu Guli ar zirgu un piknika pusdienas;
- brauciens uz Ušguļiem un pusdienas;
- pārgājiens uz Ušbas ledāju un piknika pusdienas;
- vīnu degustācija viesnīcā Ušba;
-  nacionālās mūzikas koncerts viesnīcā Ušba;
-transporta īre ekskursijai pa Tbilisi un tās tuvāko apkaimi;
- vietējā gida pakalpojumi Tbilisi;
- ceļojuma apdrošināšana;
- grupas vadītāja pakalpojumi. 


Cenā nav iekļauts:
Ieeja botāniskajos dārzos (Batumi ~ 3 EUR) un citos apskates objektos;
Reindžera pakalpojumi Mtirali nacionālajā parkā;
Vakariņas ar Gruzijas vīna baudīšanu pēdējā vakarā (~ 18 EUR).
Kopā: ~ 45 EUR


Ceļojumam nepieciešamie dokumenti:
- LR pilsoņa pasei jābūt derīgai vismaz 6 mēnešus pēc atgriešanās no ceļojuma;

- No 2010.gada 1.novembra ceļošanai āpus Šengenas zonas nav derīgas pases, kas tika izdotas ar derīguma termiņu uz 50 gadiem!
- Nepilngadīgiem bērniem (līdz 18 g. v.) ceļojumā līdzi jāņem pase un dzimšanas apliecība.
Ja bērns ceļojumā dodas bez vecākiem, nepieciešama arī notariāli apstiprināta pilnvara. 


 * programmā norādītie lidojumu laiki var mainīties! 


Grupas vadītājs Zigmunds Bekmanis